ODAMIZIN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA 14/07/2016 TARİHİNDE SUNDUĞU, İLİMİZİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
TUNCELİ TİCARET VE SANAYİ ODASININ TUNCELİ’NİN
SORUNLARIYLA İLGİLİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1-) Barış Süreci
Barış Süreci için somut bir adım atılmalı, tüm kültürleri ve inançları kapsayan, demokratik, ülkedeki tüm halkların kendi dilini ve kültürünü özgürce ve bir arada yaşayabilmesine olanak sağlayacak yeni ve demokratik bir anayasa hazırlanmalı.
2-) Teşvik Yasası
30 yıllık çatışma ortamından en çok zarar gören illerden biri olan Tunceli, bölgede Diyarbakır, Mardin, Urfa gibi illerinde içinde bulunduğu 6. Bölge kapsamına alınmalı. Osmaniye, Giresun, Kahramanmaraş ve Yozgat gibi illerle aynı ekonomik kategoride değerlendirilen ilimiz tarihi boyunca yıpratılmış ve zarar görmüştür. Son olarak yaşanan çatışma ortamından da en çok zarar gören iller arasında yer alan Tunceli ve benzer ekonomik ve sosyal nitelikteki iller(Bingöl,Hakkari, Şırnak) için özel bir teşvik yasası çıkarılmalı.( 4-5 yıl vergi alınmaması/ Sigorta teşvik/kuruluş aşaması sabit gider desteği)
İlimiz ekonomisine doğrudan bir katkısı olmayan baraj, hidro elektrik santrali, güvenlik yatırımı gibi girdilerin GSMH’yi arttırıp ilimizin TUİK verilerine göre gelir seviyesi yüksek iller kapsamında değerlendirilmense neden olmaktadır. Bu da teşvik yasası kapsamındaki değerlendirmelerde yanıltıcı etki yaratmaktadır. Güvenlik kurumlarının Tunceli ekonomisine katkısı çok sınırlı.
3-) Er-Erbaş Çarşı İzni : Yaklaşık 10 yıldır çarşıya çıkamayan erbaş ve erlere Barış Süreci kapsamında çarşı izni verilmeli. Bu uygulama ilimizin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Ayrıca asker ve polis kantinlerinde yöremize ait ürünlerin satışına öncelik verilmelidir. Özellikle su,süt ve süt ürünleri,un gibi ilimizde üretilen gıda ürünleri)Yine bu kantinlerden sadece kendi personellerine satış yapılmalı, toplu alımlarda ilimiz esnafından da alışveriş yapılmalıdır.
4-) Baraj-Hes :Bölgenin tarihi ve doğal yapısını bozacağı öngörülen HES ve baraj projelerinin iptal edilsin. Pülümür ve Munzur vadileri ilimizin ve ülkemizin doğal zenginliğidir. Bu tahribat engellenmeli yerine alternatif enerji üretim tesisleri kurulmalıdır. Ülkemizin güneşlenme süresinin fazla olması ve rüzgar gücünden faydalanılabilecek alanlarında fazlalığı göz önüne bulundurulmalıdır.
Vadilerimiz turizme açılmalı ve istihdam sağlayacak, doğayı tahrip etmeyecek tesisler kurulmalıdır. Vadilerimiz boyunca birçok ibadet merkezi bulunmaktadır. İnanç turizmi önemli kültürel değerlerimizden biridir. İlimizdeki doğa ve inanç turizm potansiyelinin ekonomik değeri yüksek olup tüm kurumlar ortak çalışmayla turizme destek sunmalıdır.
5-) Askeri Birlikler
Çarşı merkezinde bulunan eski hükümet konağı boşaltılarak buraya alışveriş merkezi kurulmalıdır. İlimiz Cumhuriyet mahallesinde bulunan daha önceden öğretmen lisesine ait olan ve 1980 darbesinden sonra bölge komutanlığına tahsis edilen arazi boşaltılmalı ve eğitim kurumlarına tahsis edilmeli. Köylerde boşaltılan karakolların çevresindeki mayınlar temizlenmelidir.
6-)Ulaşım
İlimiz konum itibariyle Karadeniz ve Akdeniz arasında köprü konumunda en kısa yol durumundadır. Bu güzergahta bulunan Tunceli-Pülümür-Mutu yolunun bir an önce projelendirme aşamasının bitirilmesi ve Pertek yol inşaatının tamamlanması gerekmektedir.50 yıldır aynı sıkıntıların(çığ,heyelan) baş gösterdiği ulaşım güçlüğü olan Ovacık yolu yeniden yapılmalı-genişletilmeli. Ayrıca Pertek ve Akyünlü köprüsü ve Ovacık İliç yolu güzergahı biran önce yapılmalı.
7-) Köye Dönüş
Köye geriye dönüş süreci için devlet desteği sağlanmalı. Bütün meralara ulaşım serbest olmalı ve dönüşler için nakdi destek yerine ayni destek verilmeli. Köyler yeniden inşa edilmeli, alt yapıları yenilenmeli ,tarım yatırımlarına, hayvancılığa, arıcılığa ve balıkçılığa destek verilmeli, yaklaşık 40 yıl önce 165 bin nüfusa sahip olan ilimiz eski niteliği kazandırılmalı. Tunceli coğrafyası yaklaşık 500,000 insanı barındıracak kaynağa sahiptir. Yatırımları yarım kalan Köy Kooperatiflerine gerekli devlet desteği sağlanmalıdır.
8 ) Eski Çarşı: Çarşı merkezindeki esnafların sorunlarını çözmek için hastane ve büyük mağazaların Atatürk mahallesine taşınmasıyla birlikte, okullar bölgesi eski devlet hastanesi, eski YSE, Eski milli eğitim müdürlüğü binası, eski Halk eğitim müdürlüğü binası, kentsel dönüşüme tabi tutularak çarşı merkezi cazibeli hale getirilmelidir.
9-) Tarım Organik tarım desteklenmeli, özellikle ilimize has endemik ve ürünlerin(sarımsak, mantar,fasulye ve alabalık ) üretimi, ambalajlanması ve pazarlanmasına destek sağlanmalıdır
10-)Turizm: İlimiz iklimi ve coğrafyası yaz ve kış turizmine uygundur. Özellikle kayak,rafting ve yayla turizmi alanında büyük potansiyel vardır. Bu alanlardaki yatırımlar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.
İlimiz termal ve sodalı su kaynakları bakımından zengin bir potansiyele sahip olup bu alanda yatırım yapmak isteyen yatırımcılar desteklenmelidir.
11-) Hastane: İlimizdeki temiz hava ve doğal yapı göz önüne alınarak sağlık alanında cazibe merkezi olabilecek bölge hastanesi, üniversite hastanesi ve kur merkezleri planlanmalıdır. (Ovacık a Astım hastanesi gibi)
12-) Tunceli’ye hava alanı yapılmalı.
13-) Yerel spor kulübümüz olan Dersim Spor kulübüne katkı sunulmalı.
14-) Bölgede coğrafi yapısından ve çatışmalı ortamdan dolayı yatırım maliyetleri yüksek ve yatırımcı risk almıyor. Bu yatırımlara devlet eliyle yapılmalı.
Tunceli TSO Yönetim Kurulu Başkanı
TOBB/TSO Konsey Üyesi